Apopro

5 normale udfordringer ved amning

Amning er en skøn oplevelse for alle mødre, men nogle gange kan der opstå lidt vanskeligheder i forbindelse med amningen af barnet. Der kan opstå ømme brystvorter, mælkeophobning, mælkelækage og meget andet. Læs videre her i teksten og blive klogere på, hvordan du kan løse de problemer, der måtte opstå.

Gode råd fra apoteket

Oplever du problemer med amningen, kan disse produkter evt. hjælpe dig

 

Eksempel på ammeskaller

Eksempel på amme indlæg

Eksempel på ammebrik

Amning er en hyggelig og skøn måde at lære sin nyfødte baby at kende, men det er ikke altid lige nemt at få barnet til at amme til en start. For nogle tager det tid at komme i gang, og for andre fungerer det slet ikke. Her har vi samlet de mest almindelig problemer og tips til, hvordan man kan løse det. Amning kan være en smule vanskeligt, men bør ikke være en kamp, så søg gerne hjælp, hvis du fortsætter med at have udfordringer. Og husk, at det er dig selv, der bestemmer, om og hvor længe du vil amme. Ingen andre.

Ømme brystvorter

At få ømme brystvorter kan gøre ondt og skyldes normalt, at babyen ligger i armene eller ikke får et ordentligt greb i brystet. Måske er babyen for langt væk fra brystet eller ligger i forkert højde. Se eventuelt hvor såret er placeret. Dette kan give en antydning af, hvor problemet ligger. Er såret på undersiden af brystvorten, så placer eventuelt babyen lidt lavere. Hvis det er på højre side, så flyt babyen lidt til højre. Hvis du lider af ømme brystvorter, kan du teste dette:

  • Vær forsigtig med håndhygiejne og vask altid hænderne før amning.
  • Smør brystvorten med noget af mælken før og efter amning for at hjælpe på helingsprocessen. Modermælk er lidt af et mirakelmiddel. Undgå at vaske såret med sæbe.
  • Lad barnet amme først på det bryst, der gør mindst ondt.
  • Undgå tøj og bh’er, der gnider mod brystvorten. Vil du bruge en BH, så sørg for at vælge en blød og smidig amme BH, der giver huden mulighed for at trække vejret. Amme beskyttelse i silikone kan reducere smerterne.
  • Specielle salver til ømme brystvorter hjælper sårene med at hele og er ufarlige for babyen.
  • Hvis intet af ovenstående hjælper, så tag eventuelt en pause og håndmælk brysterne i stedet.
  • Hvis såret på brystvorten ikke bliver bedre i løbet af en uge, bør du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.

Mælkeknuder eller mælkeophobning

Mælkeknuder er forårsaget af passagen af mælk inde i brystet, som normalt kun påvirker det ene bryst. Almindelige tegn er, at brystet pludselig bliver hævet, klumpet, rødt eller varmt.

Mælkeknuder kan også forårsage smerter i brystet, muskler, give hovedpine, høj feber og kulderystelse hos moderen. For at undgå overbelastning i mælken skal du amme regelmæssigt uden lange pauser og sørge for, at babyen har et godt greb på brystet. At opretholde rene brystvorter og ikke bære en for stram BH, kan også fungere til at forebygge mod mælkeknuder. Hvis du er blevet påvirket af mælkeknuder, så prøv eventuelt følgende:

  • Fortsæt amning, hvis muligt: Start med det berørte bryst, men glem ikke det andet. Gør det for ondt, så mælk eventuelt ud med hånden eller ved hjælp af en brystpumpe. At tømme brystet ordentligt og få gang i et ordentligt flow, er en vigtig del af behandlingen.
  • Strøg din hånd let over det hårde område og hen over brystvorten Dette kan gøre det lettere at få mælken ud.
  • Sørg for at hvile, når du får muligheden, test nye ammestillinger og prøv at slappe af mens, du ammer.
  • For nogle føles det godt at opvarme brystet før, du ammer ved for eksempel at tage et varmt bad.

Hvis du er gravid, når du lider af mælkeknuder eller har problemer i mere end to dage, bør du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.

Mælkelækager

Det er godt at producere masser af mælk, men det kan også i værste fald forårsage både smertefulde og pinlige situationer. Måske sidder du på et vigtigt møde, når en pludselig mørk plet spreder sig på din fine silkebluse, eller du vågner op midt om natten i en våd seng, fordi der har været en mælkelækage.

Høj mælkeproduktion kan også forårsage koliksymptomer og forårsage diarre hos barnet. Men der er effektive måder at løse denne type problemer på. Her kommer et par gode tips og tricks til at løse problemer med mælkelækager:

  • Som med mange andre almindelige ammeproblemer kan mælkelækager skyldes, at babyen får et dårligt greb om brystvorten og dermed ikke er i stand til at suge ordentligt. Brystet bliver derefter overfyldt og en lækage kan forekomme. Start med at sørge for, at babyen ligger rigtigt. Barnet skal ligge lige mod brystet, så det ikke behøver at dreje hovedet for at brystvorten. Hovedet skal være let bøjet tilbage.
  • Begynd at amme babyen så snart, det ser sulten ud. Hvis du ammer lidt oftere end normalt, vil brysterne heller ikke blive overfyldte.
  • Apoteket sælger forskellige typer ammeindsatser, der placeres i BH’en. Der er også sålaldte ammekopper, der hjælper med at tage sig af overskydende mælk.
  • Har du store problemer? Så prøv kun at amme fra et bryst i et par timer. Når det andet bryst bliver spændt og fyldt uden at blive tømt, giver det signaler til kroppen om at reducere mælkeproduktionen.

Barnet ønsker ikke at gribe fat i brystet

Hvis barnet ikke får fat i brystet eller i værste fald afviser det fuldstændigt, kan det være let som mor at føle sig afvist, men det understreger også, at barnet ikke får nok mad. Men vær tålmodig.

At finde det rigtige greb kan tage alt fra et minut og op til en time for barnet. Prøv ikke at stresse, men lad barnet få den tid, det har brug for. Amning, hvor barnet ligger halvt liggende på overkroppen, kan også hjælpe. Et andet trick er at tale roligt til barnet. Prøv det. Det vigtigste er blot, at du lærer at kende og reagere på dit barns signaler. Tricks der kan løse problemet:

  • Vær opmærksom på barnets “sult-signaler” og begynd straks amningen, når du opfatter det.
  • Hvis barnet er vred eller meget trist, så prøv at starte forfra. Berolig din baby ved at tale roligt og prøv så igen.
  • Test forskellige ammestillinger. Hvis du ammer i en babysele eller bærer et sjal, skal du blot sænke babyen, så munden er i niveau med din brystvorte. Hjælpe med at støtte brystet med en hånd om nødvendigt.
  • Hvis barnet fodres skiftevis med en flaske, kan årsagen til rationering af brystet være, at det er for langsomt i forhold til, hvor hurtigt mælken kommer ud af flasken. Hvis dine bryster er spændte, kan du prøve at malke med lidt mælk. Derefter bliver brysterne blødere, hvilket gør det lettere for barnet at få et godt greb.

Hvis intet af det fungerer, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.

Den rigtige mængde mælk

At vide om babyen får den rigtige mængde mælk, er næsten umuligt. For det første ser du ikke, hvor meget mælk, barnet får. Og for det andet, er det slet ikke usædvanligt, at halvdelen kommer op igen.

I langt de fleste tilfælde, vil amning normalt løse sig selv, når barnet viser, at det er sulten. Almindelige tegn er, at barnet begynder at bevæge øjnene, dreje hovedet sidelæns, gaber og bringer hænderne til munden for endelig at begynde at skrige. Hvis barnet frigiver brystet, men stadig ikke synes at være tilfreds, kan det være et tegn på, at det er tid til at skifte bryst.
Godt at tænke på:

  • Lad din baby amme, når det vil.
  • Hvis babyen frigiver brystet, men stadig ikke synes tilfreds, kan du prøve med det andet bryst.
  • Tæl antallet af bleer. 4-6 bleer om dagen er godt.
  • Er du bekymret? Tag kontakt til din sundhedsplejerske.
  • Har du dårlig mælk? Prøv at amme oftere for at øge mælkeproduktionen. Brug om nødvendigt en brystpumpe eller mælk ud med hånden.
  • Sørg for, at du selv drikker nok med væske.
  • Amning er forskellig for alle mødre og børn, og der er ikke noget, der er rigtig eller forkert. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der fungerer for dig og din baby. Det vigtigste er, at barnet er sundt og udvikler sig normalt.

Hvis intet af det fungerer, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller din læge.

Har du brug for hjælp?