Apopro

Sådan får du bedst effekt af dit jerntilskud

Yoghurt og kaffe kan nedsætte optagelsen af dit jerntilskud, mens citrusfrugter kan fremme effekten. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du får den bedste virkning ud af dine jerntabletter.

Gode råd fra apoteket

Hvis man er i jernunderskud, kan man, efter lægens anbefalinger, tage et jerntilskud. Det bør ikke indtages med kalk og koffein, men kan med fordel tages med C-vitamin.

 

Eksempel på jerntabletter

Eksempel på jerndråber

Hvis du er træt hele tiden og måske endda oplever muskelsvaghed, kan det være, du er en af de danskere, der mangler jern. Det er især kvinder i den fødedygtige alder, der kan have gavn af at indtage mere jern, for her er omkring en tredjedel faktisk i jernunderskud. Desuden anbefales gravide kvinder ofte et forebyggende tilskud, da mange udvikler jernmangel under graviditeten.

Hvis man har behov for et jerntilskud, er det dog ikke helt ligegyldigt hvordan og hvornår, man indtager tilskuddet, hvis man ønsker at opnå den bedste effekt. Her giver vores farmaceut, Imran Asli Biyik, nogle råd til, hvordan man tager sit tilskud rigtigt

Tilskuddet kan tages sammen med et måltid

Som udgangspunkt behøver man ikke tage sit jerntilskud sammen med et måltid. Det kan dog være en god idé, hvis man oplever gener, såsom mavesmerter, forstoppelse og kvalme, i forbindelse med indtagelsen af jern.

Fødevarer du bør undgå

Man skal være opmærksom på ikke at spise mælkeprodukter sammen med sit jerntilskud, da kalk nedsætter optagelsen af jern. Undlad desuden kaffe, te, cola, mørk chokolade og andre koffeinholdige produkter, da det også kan hæmme jernoptaget.

Hvis man tager andre kosttilskud, bør man læse bag på pakken af dem. Der er nemlig nogle typer kosttilskud, man bør undgå sammen med jerntilskud. Desuden nedsætter syreneutraliserende midler, som magnesium, også optagelsen af jern.

Man bør undgå at indtage produkter, der nedsætter jernoptaget, i perioden før og efter man tager tabletterne. Hvis du for eksempel spiser en skål havregryn med mælk til morgenmad, bør du tage din tablet minimum én time før morgenmaden eller tre timer efter.

Spis gerne C-vitamin

C-vitamin fremmer optagelsen af jern. Derfor er det en god idé at spise frugt og grønt, der er rig på C-vitamin sammen med jerntilskuddet, som for eksempel appelsiner. Alternativt kan man også tage en C-vitamin-tablet til sit jerntilskud.

Vær opmærksom på, om du får for meget jern

Man kan godt få for meget jern. Derfor fraråder Imran Asli Biyik, at man begynder at tage jerntilskud uden at forhøre sig hos sin læge først. Symptomerne på for meget jern er:

 • Mavesmerter
 • (Blodigt) diarré
 • Opkast
 • Hvis man tager mere end én jerntablet dagligt, anbefaler Imran Asli Biyik, at man fordeler tilskuddet over dagen. Ved nogle typer af jern kan man dog godt indtage hele tilskuddet på samme tid.

  Gode råd fra apoteket

  Hvis man er i jernunderskud, kan man, efter lægens anbefalinger, tage et jerntilskud. Det bør ikke indtages med kalk og koffein, men kan med fordel tages med C-vitamin.

  Eksempel på jerntabletter
  Eksempel på jerndråber

  Har du brug for hjælp?