Apopro

Inkontinens: Det kan du gøre

Om det er små dryp eller større lækager, kan inkontinens være meget generende. Læs her, hvad du kan gøre for at håndtere lækagerne.

Gode råd fra apoteket

For at håndtere lækager ved inkontinens kan man bruge indlæg eller pants og eventuelt en lugtspray.

Oversigt over indlæg

Eksempel på pants til mænd

Eksempel på lugtspray

Inkontinens betyder ufrivillig vandladning, og både mænd og kvinder kan lide af inkontinens. Der findes forskellige former for inkontinens, som alle viser sig forskelligt.

Ved stressinkontinens kan man komme til at lække urin ved aktiviteter, som lægger pres på blæren, eks. nys, host og hop. Tranginkontinens viser sig ved, at man får pludselig tissetrang og kan risikere at slippe næsten en hel vandladning. Ved overløbsinkontinens siver eller drypper det mere hyppigt i små mængder.

For at komme uheld i forkøbet kan man benytte forskellige produkter:
Indlæg og bind Der findes mange forskellige modeller af bind og indlæg, herunder også til mænd, hvor pasformen er lavet specielt til mænd. Bind og indlæg findes med forskellig sugeevne afhængigt af, om man oplever dryp eller større lækager.
Pants Pants - ‘bukser’ - ligner korte shorts eller underbukser og er meget diskrete. De har god sugeevne og der findes modeller til både mænd og kvinder.
Lugtspray Hvis man er uheldig at opleve lækage, hvor tøj eller undertøj bliver vådt, og man ikke har mulighed for at skifte tøj, kan man anvende en lugtspray. Sprayen dæmper lugten af urin og virker bakteriedræbende.
Barrierecreme og zinkcreme Fugten og urinstoffer kan gøre huden irriteret. Det kan man modvirke med en barrierecreme eller en zinkcreme, som både beskytter huden og plejer huden.

Det kan du også gøre

Desuden kan du prøve at tilpasse dit væskeindtag og dine toiletvaner for at forebygge lækage. Farmaceut hos online-apoteket Thi Lisa Le giver dig tips her:

  • Hold styr på dit væskeindtag. Indtag 1½-2 liter om dagen og ikke mere - kun hvis det er varmt, du motionerer eller viser tegn på at være dehydreret.
  • Drik ikke for tæt på sengetid.
  • Mindsk indtaget af koffeinholdige drikke, alkohol og drikkevarer med brus, som virker vanddrivende.
  • Gå jævnligt på toilettet. Prøv at tisse hver tredje time - også selvom du ikke føler behov for det.
  • Tøm blæren ordentligt. Gå først på toilettet og tøm blæren så godt du kan. Vent dernæst 5 minutter og gå så på toilettet igen og prøv, om du kan tisse lidt mere.
  • Lav bækkenbundstræning. Det kan hjælpe mange med stressinkontinens.
Har du brug for hjælp?