Apopro
  Ammer du? 5 udfordringer ved amning – ApoPro.dk guider dig

Fortrydelsespiller som nødprævention

Der findes 2 typer fortrydelsespiller – også kaldet nødprævention.

Den ene slags indeholder lægemidlet levonorgestrel og skal tages helst inden for 12 timer og allersenest inden for 72 timer, og den anden udgave indeholder ulipristalacetat og skal også helst tages inden for 12 timer for optimal effekt, men allersenest inden for 5 dage. Begge slags indeholder kvindeligt kønshormon i en væsentlig højere styrke end normale p-piller. Begge typer nødprævention har bedst effekt, hvis de tages så hurtigt som muligt efter det ubeskyttede samleje. Fordi fortrydelsespillen indeholder en stor mængde hormon, så kan det også påvirke din normale menstruationscyklus. Derfor er det ikke unormalt, at din menstruation kommer enten lidt tidligere eller senere end normalt.

Se vores udvalg af fortrydelsespiller

Hvor mange fortrydelsespiller må man tage?

Når du køber en pakke nødprævention, så ligger der en enkelt fortrydelsespille i pakken, da det er den sædvanlige dosering; 1 tablet hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Du kan få brug for at tage 2 tabletter, hvis du, inden for 3 timer efter du har taget den, kaster op. I sådanne tilfælde skal du købe en pakke mere og tage pillen hurtigst muligt.

Hvor kan man købe fortrydelsespiller henne?

Nødprævention kan købes i håndkøb på alle apoteker (dvs. også online her hos ApoPro.dk) – og helt uden recept. Pakkerne koster mellem 60-200 kr. afhængig af, hvilken type der købes. Priserne kan svinge, men dette er det typiske leje de ligger i prismæssigt (2022). Nødprævention kan kun købes på apoteker og kan derfor ikke findes i eksempelvis supermarkeder og på tankstationer.

Hvordan virker en fortrydelsespille?

Fortrydelsespillen virker ved, at den høje mængde hormon enten forsinker ens ægløsning eller helt hæmmer den. Samtidig påvirkes slimhinden i livmoderen på en sådan måde, at et eventuelt befrugtet æg har sværere ved at sætte sig fast.

Vigtigt om nødprævention

Nødprævention skal endelig ikke ses som en erstatning til gængs prævention, som p-piller og kondom. Fortrydelsespiller bør ikke tages mere end højst nødvendigt og helst ikke flere i samme cyklus. Fortrydelsespillen indeholder en høj mængde hormon, som påvirker ens menstruationscyklus, og du kan opleve bivirkninger, dog milde. Det er langt bedre at finde en præventionsform, som fungerer for dig. Der findes heldigvis mange valgmuligheder på markedet. De fleste kender p-piller og kondom, derudover finder der også hormonspiral, kobberspiral, p-stav, p-sprøjte, minipiller og pessar, for bare at nævne de mest almindelige.

Fortrydelsespillen er kun nødprævention!

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en fortrydelsespille ikke kan ses som almindelig prævention som eksempelvis kondom, p-piller eller pessar. Fortrydelsespillen er til, når anden prævention har svigtet eller i farten er blevet glemt, og man vil undgå graviditet. Fortrydelsespiller beskytter heller ikke mod seksuelt overførte sygdomme, såsom klamydia, herpes og gonorré. Er kondomet derfor gået i stykker eller glemt, og du har en mistanke om, at du kunne være smittet med en sexsygdom, så kontakt din praktiserende læge for at blive testet.

Fortrydelsespiller – info og gode råd:

    • Det er normalt efter at have taget en fortrydelsespille, at din menstruation enten kommer lidt før tid eller lidt senere end normalt. Du kan også opleve pletblødninger.
    • Hvis du kaster op inden for 3 timer efter, du har taget en fortrydelsespille, skal du tage en ny.
    • Hvis din menstruation er mere end 5-7 dage forsinket, anbefales det, at du tager en graviditetstest. Du bør dog tage en graviditetstest uanset hvad for at være på den sikre side.
    • Du kan opleve midlertidige bivirkninger, når du har taget en fortrydelsespille. Det man typisk oplever er kvalme, humørsvingninger, pletblødninger og hovedpine.

En fortrydelsespille er ikke en 100% sikker metode for at undgå graviditet, men risikoen for rent faktisk at blive gravid falder væsentligt, hvis en fortrydelsespille tages korrekt. Hvis du er seksuelt aktiv, bør du derfor tænke på en fast præventionsmetode, som passer til dig, så nødprævention kun anvendes som det er tiltænkt – i nødstilfælde.

  Ammer du? 5 udfordringer ved amning – ApoPro.dk guider dig

Gravid alligevel?

Er du alligevel blevet gravid efter brug af en fortrydelsespille, så sørg for at kontakte din praktiserende læge. Her vil du kunne få hjælp og vejledning om eventuel abort eller fortsættelse af graviditeten. Husk, en fortrydelsespille skader ikke et eventuelt foster, og der ses ikke en overvægt af misdannelser hos børn, som har været påvirket af hormonerne fra en fortrydelsespille. Det skal også nævnes, at en fortrydelsespille ikke er en abortpille og vil ikke kunne ende en allerede igangværende graviditet, uanset hvor tidligt i graviditeten, man prøver. Ønskes en abort, skal lægen derfor kontaktes.

Fortrydelsespiller og amning

Hvis du ammer og vil tage en fortrydelsespille, skal du være opmærksom på, at indholdsstoffet overføres til brystmælken. Hvis du vælger en fortrydelsespille indeholdende levonorgestrel, bør du ikke amme de efterfølgende 8 timer efter, du har taget tabletten. Vælger du en fortrydelsespille indeholdende ulipristalacetat, bør du ikke amme dit barn 1 uge efter, du har taget tabletten, men pumpe ud og kassere brystmælken.

  Ammer du? 5 udfordringer ved amning – ApoPro.dk guider dig

 

Sandt og falsk om fortrydelsespiller

Fortrydelsespiller medfører, at det er svært at blive gravid senere i livet.

Det er falsk. Fortrydelsespiller påvirker ikke din krop på den lange bane, men her og nu. Den påvirker din ægløsning i det øjeblik, du tager den, men ægløsningen i næste cyklus er helt normal. Selvom du har haft brug for at tage en fortrydelsespille flere gange i dit liv, påvirker dette heller ikke din fertilitet.

Hvis jeg tager en fortrydelsespille, er jeg sikker på ikke at blive gravid.

Det er falsk. Selvom der er rigtig høj sikkerhed for at undgå en uønsket graviditet, så bliver cirka 1-2% af kvinder, som har taget en fortrydelsespille, gravide alligevel. Det er derfor ikke en 100% sikker metode, så du bør holde øje med, om din menstruation kommer som forventet, og kommer den 5-7 dage senere end forventet, bør du tage en graviditetstest. Du bør dog som nævnt tidligere tage en graviditetstest uanset hvad – for at være på den sikre side.

Jeg kan købe en fortrydelsespille i håndkøb og behøver ikke tage til lægen først.

Det er sandt. Ønsker du at anvende nødprævention efter ubeskyttet samleje, skal fortrydelsespillen tages så hurtigt som muligt. Derfor skal du kunne få fat i nødpræventionen hurtigt – også selvom det er weekend.

 

Er du i tvivl om noget, efter at have læst denne artikel? Så send os en anonym besked i vores chat, hvor vi vil hjælpe og guide dig, indtil du er afklaret og føler dig velinformeret.

 

Ønsker du at læse mere om de enkelte typer nødprævention, kan du finde vores udvalg her:

Se vores udvalg af fortrydelsespiller

Har du brug for hjælp?