Apopro

Bihulebetændelse - Symptomer og gode råd

Her hos Apopro er vi leveringsdygtige i medicin til behandling af bihulebetændelse

Hvad er bihulebetændelse?

Bihulebetændelse er en betændelse i din bihule, som kan være irriterende og i nogle tilfælde medfører smerte omkring kæbe- og panderegionen.  
Bihulen er små hulrum i ansigtsskelettet. Disse hulrum befinder sig omkring næsen, kæberne, øjenhullerne og panden. Bihulerne producerer slim, der løber ud i næsen gennem tynde rør, hvilket resulterer i, at disse rør bliver blokeret eller tilstoppet med slim, hvilket hindrer forbindelse til næsen. En bihulebetændelse opstår ofte efter en forkølelse. Forkølelsen får slimhinderne til at svulme op, hvilket kan blokere for afledningen af slim fra bihulerne. Bihulerne bliver tillukket, hvilket kan resultere i en betændelse. 
Info:
Bihulebetændelse er også kaldet sinuitis, sinus infektion og rhinosinusitis.

Symptomer på bihulebetændelse:

En bihulebetændelse kan have mange forskellige symptomer, men hyppigst vil bihulebetændelse føles som en langtrukken forkølelse med tiltagende smerter, hvor man oplever feber, træthed og en sløj følelse i kroppen.
Symptomerne kan være:

 • Smerte omkring bihulerne. Hovedsageligt omkring kæben og i panderegionen.
 • Begrænset lugtesans og ændringer i stemmen.
 • Hosten - ofte værre i nattetimerne.
 • Ofte tiltagende smerter, hvis man bevæger sig eller bøjer sig forover.

Gode råd:

Følgende råd kan hjælpe dig med at komme igennem sygdomsforløbet, så smertefrit og hurtigt som muligt:

 • Brug næsespray.
 • Undgå fysisk belastning.
 • Undgå for store temperatursvingninger.
 • Indtag meget væske, da dette fortynder slimen.
 • Hold hovedet hævet, når man sover.
 • Damp og fugtigt luft kan hjælpe med at fortynde slimen.
 • Pas på når du omgås andre mennesker, da bihulebetændelse er meget smitsom.

Akut & kronisk bihulebetændelse

Bihulebetændelse findes i to forskellige former, akut og kronisk. Forskellen på disse er længden af betændelsen, samt hvor ofte den forekommer.

 • Akut bihulebetændelse: Symptomer i mindre en 8 uger og mindre end 4 gange årligt.
 • Kronisk bihulebetændelse: Symptomer i mere end 8 uger og mere end 4 gange årligt.

Kronisk bihulebetændelse er individuel for alle. Nogle personer får infektionen op mod 10 gange årligt, hvor andre får den 1 gang årligt. Kronisk bihulebetændelse kan blive konstateret af lægen, hvor lægen først vil lave en historik over dine bihulebændelses-tilfælde, hvorefter lægen vil undersøge, hvor dine bihuler er hævede. Hvis lægen har en mistanke om, at du har kronisk bihulebetændelse, vil han henvise dig til en speciallæge, der vil lave yderligere undersøgelser.

Årsager til kronisk bihulebetændelse

Mellem 5-10% af europæiske og amerikanske borgere lider af kronisk bihulebetændelse. Diagnosen skyldes oftest problemer med ventilation forhold i ansigtsskelettet og/eller problemer med immunforsvaret. Hyppige korrelationer af kronisk bihulebetændelse er bl.a. rygning, tandinfektioner, allegier, en afvigelse i næseskilleæge og høfeber mm.

Behandling af bihulebetændelse

Du kan selv hjælpe kroppen med at bekæmpe infektionen ved at skylle næsen med lunkent saltvand. Derudover kan medicin hjælpe din krop med at få bugt med infektionen. Bihulebetændelse kan behandles ved brug af næsespray eller dråber , som kan købes receptfrit på diverse apoteker som f.eks. her hos Apopro. Ved brug af dråber kan det have en positiv effekt at skylle næsen med saltvand et par minutter efter.
Dråberne gør, at udførselsgangene bliver mere åbne. Brugen af dråber skal ikke benyttes i mere end ti sammenhængende dage, da dråberne i sig selv skader næseslimhinderne. Hvis der ikke er nogen bedring efter 7-10 dage, bør du søge hjælp hos din læge.
Hvis din læge mistænker, at din bihulebetændelse er forårsaget af bakterier, vil lægen i nogle tilfælde udskrive antibiotika, selvom forskning, ifølge sundhed.dk, viser, at antibiotikas effekt på bihulebetændelse er begrænset og anvendes for ofte.
Har du fået konstateret kronisk bihulebetændelse, kan det være nødvendigt med en operation. Operationen kan have f.eks. have til formål at rette en skæv næseskillevæg og/eller udvide bihulernes afløbsveje med en ballon.

Varigheden af bihulebetændelse

En bihulebetændelse varer oftest en 7-10 dage, hvis den er længere, skal du kontakte din læge. I de fleste tilfælde vil diverse medicinske produkter, som næsespray eller næsedråber eventuelt i kombination med antibiotika, bekæmpe infektionen.
Efter at have haft bihulebetændelse, er der stor tendens til tilbagefald. Det er derfor anbefalet, at man bruger forebyggende produkter, som næsedråber, når forkølelsen har ramt. Det kan ligeledes være gavnligt at sove med hovedet i en højere position end normalt.

Har du brug for hjælp?